Retrogolftävling avgjord – ständigt denne Peter Lindskog

Den fjärde årgången av retrogolftävlingen Scandinavian Classic Golf Open Championship spelades på Bro-Bålsta GK på lördagen den 12 augusti. Tävlingen värnar om det ökade golfhistoriska intresset för golfutrustningar från 1950 till 1990-talets början, även kallade för Persimmon-and-blades.

Som bekant spelades golf under denna period med företrädesvis stålskaftade bladklubbor och träklubbor med små klubbhuvud av persimmon eller laminat. Vädret växlade mellan uppehåll och regn med temperaturer kring 17 grader. Banan var i gott skick med relativt snabba greener.

Liksom tidigare årgångarna var det hemmaspelaren Peter Lindskog som dominerade. Med set av vackert smidda Spalding Tour Edition Iron Bird on Ball, gick han runt på 78 bruttoslag (36 poäng) och vann både brutto- och netto. Därmed tog han två ytterligare inteckningar i det av Glasbolaget i Bro vackert formgivna vandringspriset. På andra och tredje plats kom Mats Jönsson (BBGK, 84 slag och 29 poäng) respektive Per Bruun (Vidbynäs GK, 88 slag och 28 poäng).

 Tävlingsledarna Patric Andersson och Gunnar Gradin tackar alla deltagare för gott spel och banchefen Micke med personal för en bana i toppkondition. Särskilda tack går till våra sponsorer.

Hole-in-one och låga scorer när 2023 års Hickorygolfhelgen avgjordes

Samtidigt som golfvärlden bevakade 2023 års US Open på Los Angeles Country Club, arrangerades den åttonde årgången av evenemanget Sveriges Populäraste Hickorygolfhelg på Bro-Bålsta. Totalt deltog 83 hickorygolfare varav 39% var hemmaspelare. Deltagarna fick uppleva golfbanor i bästa kondition med såväl snabba fairways som greener. I likhet med andra stortävlingar, fanns flera utställartält av sponsorer på plats. Helgen fick medial uppmärksamhet genom ett reportage av Svensk Golf, läs mer om det här.

Hickorygolfhelgen inleddes med greensometävlingen Stig-Helmer Competition (SHC). Tävlingen, som instiftades 2014 av Lasse Åberg, spelas på 9-hålsbanans nio hål och 18-hålsbanans första nio hål. Lördagsvädret var soligt med temperaturer kring 30 grader och ingen bris. Årets SHC kom att domineras av den samspelta duon Niclas Käck (Landeryds GK) och Johan Moberg (pro på Norrköping Söderköping GK). De tog hem segern i både brutto- och nettoklasserna. Därmed har duon tagit fem inskriptioner i vandringspriset. Dagens prestation stod Ingvar Ritzén (Stockholms GK) för. Med en väl avvägd mashie-niblick på 9-hålsbanans nionde hål slog han direkt i hål. Detta var det första HIO som gjorts under tävlingens åttaåriga historia. Gällande kunskapsprovet om Stig-Helmer och golfhistoria, segrade pionjären i svensk hickorygolf, Owe Werner, för andra året på raken. Noterbart är att provets respondenter tycktes ha bättre kunskaper om Stig-Helmer jämfört med golfhistoria (48% vs 28% korrekta svar).

Helgen avslutades med den 16:e årgången av Bro-Bålsta Hickory Open. Söndagsvädret var molnigt och bjöd på lätta regnskurar. Årets startfält var det starkaste hitintills med bl.a. den regerande världsmästaren i hickorygolf, Olle Widegren (Stockholms GK), och ytterligare fyra spelare med plushandicap. Totalt var det sju spelare som hade lägre än 80 bruttoslag. Den som presterade allra bäst var Eddie Ritzén (Stockholms GK). Han vann bruttoklassen på 73 slag, ett slag före en trio bestående av tidigare nämnde Johan Moberg och hemmaspelarna Hugo och Rasmus Rönnberg. Eddie vann även nettoklassen. Segrarna av damernas brutto- och nettoklasser blev Josefin Stålvant (Österåkers GK, 83 bruttoslag) respektive hemmaspelaren Britta Nord, som därmed tog sin femte inteckning i vandringspriset. I herrarnas KM besegrade Hugo Rönnberg sin bror Rasmus i särspel och tog sin andra raka vinst, medan damernas KM vanns av Britta Nord (85 bruttoslag).

Tävlingsledarna Patric Andersson och Gunnar Gradin önskar tacka våra samarbetspartners, vars stöd möjliggjorde 2023 års upplaga av Sveriges populäraste hickorygolfhelg på Bro-Bålsta GK. Tack till banchefen Micke med personal för banor i toppskick. Tack även till restaurangen som serverade grillbuffé på lördagskvällen. Särskilt tack riktas till följande personer: Thomas Eriksson, Hans Hugosson och Martin Svensson för hjälp under tävlingsdagarna samt Michael Kurpatow och Owe Werner.

Vid tangentbordet

Patric Andersson

Lyckad hickorygolfdag för eleverna på Upplands-Bro Golfgymnasiet

På initiativ av Hickorykommittén (HK) gästade eleverna på Golfgymnasiet vid Upplands-Bro Gymnasiet under torsdagen den 29 september Bro-Bålsta GK för att lära sig mer om golfens historia och inte minst att prova på hickorygolf. Det var andra året i rad som en sådan dag genomfördes i samarbete med Johan Almgren på Upplands-Bro Gymnasiet och erkände golfhistorikern Owe Werner. Syftet var att ge golfjuniorer förbättrade kunskaper om golfhistoria och praktisk erfarenhet av hur golf en gång i tiden spelades.

De 15 golfeleverna fick uppleva ett digert program. Dagen började redan kl 7 med samling där HK bjöd på ett uppskattat inslag med te/kaffe och frukostsmörgåsar samt genomgång om dagens program. Därefter gavs ett golfhistoriskt föredrag om sportens ursprung, utrustningens utveckling med fokus på bollar och klubbor samt forna mästare inom golfen (t.ex. Allan Robertson, Tom Morris, Bobby Jones). Efter den teoretiska delen blev det så dags för den praktiska delen, där eleverna fick låna set av hickorygolfklubbor (som tillhandahölls av HK via Golflinks.se) för att spela en greensometävling på 9-hålsbanan. Före tävlingen ägnades också tid på puttinggreenen för att öva med hickoryputter. Under tävlingen kunde det glädjande nog konstateras att trots att de aldrig tidigare hade spelat med hickorygolfklubbor, slog golfeleverna utomordentliga fina golfslag. De hade inga problem att bemästra klubborna i hickorygolfarens arsenal, det vill säga niblicks, mashieniblicks, mashies, midirons, jiggers, cleeks, brassies och givetvis putters. De två bästa greensomeparen gick fyra över par. Först efter två särspelshål kunde ett vinnande lag koras, vilket blev den stilenligt svingande duon David och Daniel.

Sammanfattningsvis blev den golfhistoriska dagen mycket lyckad. Golfeleverna var entusiastiska över att lära sig mer om golfens historia och framför allt att spela med hickorygolfklubbor. De ville fortsätta spela, även när dagens övning var slut.

HK vill tacka Owe Werner och Johan Almgren för gott samarbete samt rikta ett varmt tack till krögaren Martin och Ettplus2 för serveringen av välsmakande frukostmackor.

Vid tangentbordet

Patric Andersson, ordförande Hickorykommittén

Krögarens Scotch egg förhöjde hickorytävlingarna Mashiecupen och John Panton Trophy 2022

Den 15:e årgången av Mashiecupen avgjordes den 8 oktober på 9-hålsbanan i vackert och soligt höstväder. Denna matchtävling i hickorygolf är Sveriges äldsta i sitt slag (sett ur modern tid). Tävlingen spelas i tre omgångar omfattande vardera över 9 hål: gruppspel, semifinal och final. Spelmässigt var det inga överraskningar i årets gruppspel då de fyra seedade spelarna vann sina grupper och enkelt gick vidare till semifinal. Däremot fanns det en annan överraskning. På det femte hålet bjöd klubbens krögare Martin deltagarna (varav hälften var gästande spelare) på varmt citronte med delikata Scotch eggs, som är ett klassiskt brittiskt tilltugg, läs mer här. Alla deltagare lät sig väl smaka av läckerheterna.

Finalen blev en tuff och tät duell mellan den skönsvingande hemmaspelaren tillika fjolårsfinalisten, Mats Jönsson, och den långtslående gentlemannen George Cojocaru (Köpings GK). Det krävdes ett särspelshål innan en vinnare av årets Mashiecup kunde koras. Med en träffsäker parputt vann George och fick därmed en inteckning i ett vandringspris.

Deltagarna som inte lyckades gå vidare från Mashiecupens första omgång, spelade slagtävlingen John Panton Trophy över 18 hål på 9-hålsbanan. Tävlingen är uppkallad av den legendariske skotske spelaren John Panton som kvalificerade sig till flera Ryder Cup men aldrig lyckades vinna en match där, läs mer här. Årets vinnare blev Per Bruun (Vidbynäs GK) på 76 bruttoslag. Bäste hemmaspelare blev skribenten av detta reportage.

Tävlingsledarna Patric Andersson och Gunnar Gradin tackar alla deltagare för gott spel och kämparanda. Ett särskilt tack vill vi rikta till klubbens uppskattade krögare Martin och Ettplus2 för de delikata Scotch eggs och god service. Tack även till klubbens greenkeeper med personal för 9-hålsbanans fina kvalitet.

Vid tangentbordet

Patric Andersson

Golfpro bäst i 2022 års Bro-Bålstas hickorygolfhelg

I skuggan av stortävlingarna US Open på The Country Club och The (British) Amateur Championship på Royal Lytham & St Annes arrangerades den sjunde årgången av evenemanget Sveriges Populäraste Hickorygolfhelg på Bro-Bålsta GK den 18 – 19 juni. Vädret var soligt med temperaturer kring 25 grader och lite bris. Helgen samlade totalt 77 deltagare. Det fanns flera utställartält. Lokalteve var på plats och filmade. Inslaget kan ses på följande länk (spola fram till 7 minuter)

Hickorygolfhelgen består av två tävlingar. Den första tävlingen är den av Lasse Åberg instiftade greensometävlingen Stig-Helmer Competition, som spelas över 9-hålsbanans nio hål och 18-hålsbanans första nio hål. Liksom föregående år vanns bruttoklassen av den samspelta duon Niclas Käck (Landeryds GK) och Johan Moberg (pro på Norrköping Söderköping GK). I nettoklassen dominerade hemmaspelarna Stefan Åkerwall och Robert Leonardi med otroliga 66 nettoslag. I kunskapsprovet om Stig-Helmer och golfhistoria presterade nestorn i svensk hickorygolf, Owe Werner, allra bäst.

Den andra tävlingen är Bro-Bålsta Hickory Open. Denna individuella slagspelstävling, som grundades för 15 år sedan, spelas i flera klasser. I bruttoklassen för herrar visade det sig att i år var rutinerad golfpro bättre än lovande amatörer med låga plushandicap. Golfpron Johan Moberg vann på par (= 73 slag) före hemmaspelarna Hugo Rönnberg (74 slag) och Isac Wallin (77 slag). Moberg tog också hem nettoklassen. På samma nettoscore (76 slag) men i kraft av lägre handicap vann han före tvåan Andreas Nilsson (Haninge GK). Damernas brutto- och nettoklass vanns av hemmaspelaren Christina Lundström (94 slag respektive 81 nettoslag). I KM-klasserna segrade Hugo Rönnberg respektive Christina Lundström. För kompletta resultatlistor, se här

Tävlingsledarna Patric Andersson och Gunnar Gradin önskar tacka våra samarbetspartners, vilka möjliggjorde 2022 års upplaga av Sveriges populäraste hickorygolfhelg på Bro-Bålsta GK. Tack till banchefen Micke med personal för en bana i god kondition. Tack även till Martin och hans personal på Ettplus2 Golf för tillmötesgående service och välsmakande måltider. Särskilt tack riktas till följande personer: Thomas Eriksson för hjälp under tävlingarna, Michael Kurpatow på Skultuna samt Owe Werner på Golflinks.se för stöd. Till sist, ett tack till ToreTv för medial uppmärksamhet av hickorygolfhelgen.

Vid tangentbordet

Patric Andersson

Årets första hickorygolftävling avgjord

Under Påskdagen möttes golfare med dåtida respektive nutida utrustningar på 9-hålsbanan i en lagmatch kallad Hickory vs Stålisar. Efter totalt 72 spelade hål, fördelat över åtta niohålsmatcher, stod det klart att laget med toppmodern utrustning och anfört av vintertourässet Hans Åkesson inte oväntat besegrat hickorygolfarna. Noterbart är att det var jämna matcher och att segermarginalen inte blev större än totalt tre hål, något som antyder att det faktiskt går att spela hyfsat bra golf även med hickorygolfklubbor.

Varmt tack till alla deltagare för gott spel och trevligt samkväm samt till Gunnar Gradin för gedigen tävlingsledarinsats.

Vid tangenterna

Patric Andersson

Rasmus Rönnberg vinner matchspel i hickorygolf

Den 14:e årgången av Mashiecupen avgjordes 9 oktober i mulet höstväder och i 12-gradig värme. Denna klassiska matchtävling i hickorygolf, som avgörs på 9-hålsbanan även kallad hickorybanan, samlade i år en skara av entusiastiska hickorygolfare varav majoriteten kom från andra golfklubbar.

Det blev en lågoddsare som vann årets upplaga av Mashiecupen. Den föredömligt svingande och långslående hemmaspelaren Rasmus Rönnberg vann enkelt finalen mot en annan skönsvingande hemmaspelare, Mats Jönsson. Därmed sällar sig Rasmus till den unika lilla krets som i tuff konkurrens vunnit såväl KM i hickorygolf som matchspel i hickorygolf på Bro-Bålsta. På tredjeplats kom den elegant spelande Georges Cojocaru (Köpings GK), medan fjolårsvinnaren Mattias Tjernström (Sigtuna GK) blev fyra.

Deltagarna, som inte lyckades gå vidare från Mashiecupens första omgång, spelade slagtävlingen John Panton Trophy utan handicap över 18 hål på niohålaren. Vinnaren blev Tom Berggren (Djursholms GK) på 73 bruttoslag som efter ett segdraget särspel besegrade fjolårsvinnaren Per Bruun (Vidbynäs GK). Bäste hemmaspelare blev skribenten av detta reportage.

Liksom tidigare år var prisbordet rikligt och ingen blev prislös. Efter prisutdelning gav ordförande för Hickorykommittén en särskild medalj till Gunnar Gradin för dennes gedigna och oumbärliga insatser för kommitténs verksamhet tillika för värnandet av hickorygolf och golfens historia.

Tävlingsledarna Patric Andersson och Gunnar Gradin tackar alla deltagare för gott spel. Ett särskilt tack vill vi rikta till klubbens greenkeeper med personal för 9-hålsbanans fina kvalitet och klubbens uppskattade krögare Martin och Ettplus2 för generöst pris.

Vid tangentbordet

Patric Andersson

11:e segern för Bro-Bålsta GK:s hickorygolfare

Söndagen 19 september avgjordes den klassiska lagmatchen Anders Jansons Minne mellan hickorygolfare från Bro-Bålsta GK och Svenska Golfhistoriska Sällskapet (SGS). Lagmatchen, som är uppkallad efter golfjournalisten och forne redaktören för tidningen Svensk Golf, spelades för första gången 2003 och därmed en av de äldsta i sitt slag. Årets upplaga var den 18:e i ordningen och spelades i gråtrist och blåsigt höstväder. Våra banor var i toppskick och greenerna prisades särskilt av det gästande SGS-laget, som gav vårt lag tufft motstånd. Emellertid visade sig vårt lag vara det starkaste, mycket tack vare fantastiskt spel av våra ankare Mats Jönsson och Rasmus Rönnberg. Både Mats och Rasmus briljerade i sina matcher. Mats gick ett under par i sin fyrbollsmatch. På hål 9 på 18-hålsbanan drev Rasmus enkelt green på två slag trots motvind och vann stort i fyrbollsmatchen. Enligt en av hans motståndare, årets SM-vinnare i H60 och flerfaldige svenske hickorygolfmästaren Peder Kruse (Båstads GK), var Rasmus andraslag det absolut bästa hickorygolfslag som Peder sett. När de åtta greensome- och fyrbollsmatcherna var färdigspelade stod det klart att Bro-Bålsta vunnit med stor marginal (6,5 mot 1,5 poäng) och därmed tagit sin 11:e inteckning i vandringspriset.

Kaptenen för BBGK-laget Patric Andersson önskar tacka sina spelare för fantastiskt bra spelad hickorygolf och föredömligt visad sisu. Tillsammans med Gunnar Gradin, som också höll i arrangemanget, önskar han tacka krögaren Martin för välsmakande scones, grädde och jordgubbsmarmelad som serverades på morgonen före matcherna. Tack även till banchefen Micke och personal för utomordentligt välskötta banor.

Hemmaspelare dominerar retrogolftävling

Den andra årgången av retrogolftävlingen Scandinavian Classic Golf Open Championship avgjordes på eftermiddagen den 21 augusti. Tävlingen värnar om det ökade golfhistoriska intresset för ”Persimmon & Blades”, det vill säga golfutrustning från omkring 1950 till 1990-talets början, då golf spelades med icke-förlåtande bladklubbor och riktiga träklubbor med små klubbhuvuden. De vädermässiga förhållandena var närmast perfekta med 18-gradig värme, sol och lite vind. Vår bana var i utomordentlig gott skick och kvaliteten på greener prisades särskilt av deltagarna.

Liksom fjolåret var det hemmaspelaren Peter Lindskog som svingade sina persimmon- och bladklubbor allra bäst i tuff konkurrens. Med det set av järnklubbor (dvs vackert smidda Spalding Tour Edition Iron Bird on Ball) som han spelade med för 30-talet år sedan, gick han runt på imponerande 77 bruttoslag och vann överlägset. Därmed tog han sin andra inteckning avseende scratchklassen i det av Glasbolaget i Bro vackert formgivna vandringspriset. Inteckningen avseende nettoklassen gick till hemmaspelaren Kevin Melin, som med ett lånat set (Ben Hogan Grind järn, Toney Penna träklubbor & Ping Pal-putter) prövade på att för första gången spela golf med dåtida utrustning samt deltog i sin allra första golftävling (!). Hickoryklassen vanns av den elegant klädde George Cojocaru (Köpings GK).

Tävlingsledarna Patric Andersson och Gunnar Gradin tackar alla deltagare för gott spel i värmen och banchefen Micke med personal för en bana i toppkondition. Särskilda tack går till våra sponsorer: Glasbolaget i Bro, Golflinks, Skultuna, JiVA Golf, Allt i Sten, Cellsolar, Novasis, Kaffestyrkan, Vesivek och Poolsupport Stockholm AB

Nytt banrekord när 2021 års hickorygolfhelg avgjordes

Spelförhållandena var ideala när den sjätte upplagan av konceptet Sveriges populäraste hickorygolfhelg på Bro-Bålsta GK avgjordes den 19 – 20 juni. Vädret var soligt och varmt med temperaturer på 25 – 30 grader. Banorna var i utomordentligt gott skick med snabba fairways och greener. Totalt samlade helgen 66 deltagare varav 71% var gästande spelare. Som på större golftävlingar fanns det också flera utställartält.

Hickorygolfhelgen består av två tävlingar. Den första tävlingen är den av Lasse Åberg instiftade greensometävlingen Stig-Helmer Competition, som sträcker sig över 9-hålsbanan och 18-hålsbanans första nio hål. Årets upplaga av tävlingen kom att domineras av den samspelta duon Niclas Käck (Landeryds GK) och Johan Moberg (Norrköping Söderköping GK). Duon vann både brutto- och nettoklasserna, en prestation som inte tidigare noterats i tävlingens sexåriga historia.

Den andra tävlingen är Bro-Bålsta Hickory Open och spelades första gången 2007. Den här individuella slagspelstävlingen består av flera klasser. Damklassen vanns av Ann-Charlotte Reuterdahl (Sigtuna GK) som därmed får en inskription i vandringspriset Bro-Bålsta Hickory Ladies Open. Noterbart är att hennes runda på 78 bruttoslag utgör ett nytt banrekord (orange tee) och innebar en rejäl putsning med 5 slag av det tidigare rekordet. Bruttoklassen för herrar blev en duell mellan de två deltagarna med lägst handicap, hemmaspelarna Isac Wallin och Valter Andersson. Det krävdes särspel för att skilja dem åt, då båda hade identisk bruttoscore om 71 slag (blå tee), vilket är tangerat banrekord med hickory. Segraren blev Isac Wallin, som därmed även vann KM i hickorygolf. På delad tredjeplats i bruttoklassen (73 bruttoslag) kom hemmaspelaren Stefan Wallin och den flerfaldige svenske hickorygolfmästaren Johan Moberg (Norrköping Söderköping GK). Nettoklassen vanns av Peter Beurling (Ombergs Golf Resort) på 68 nettoslag och får därmed inskription i vandringspris.

Tävlingsledarna Patric Andersson och Gunnar Gradin önskar tacka våra samarbetspartners, vilka möjliggjorde årets upplaga av Sveriges populäraste hickorygolfhelg på Bro-Bålsta GK: Allt i Sten AB, BrommaKeramik, Cellsolar Stockholm Norr, Dizain, Glasbolaget i Bro, Golflinks.se, Kaffe Styrkan i Mälardalen AB, Kromsta Lantbruk Bygg & Bod, Novasis, Visevek Sverige AB, Poolsupport Stockholm AB samt Åbergs Museum. Tack till banchefen Micke med personal för en bana i toppkondition Särskilt tack riktas till följande personer: Thomas Eriksson för hjälp och hantering av särspelet, Michael Kurpatow på Skultuna, Owe Werner på Golflinks.se samt Fredrik Bredin för stöd. Till sist, ett tack till ToreTv för medial uppmärksamhet av hickorygolfhelgen.

Vid tangentbordet

Patric Andersson

Golfelever från Upplands-Bro Golfgymnasiet får träsmak och upplever hickorygolf

Torsdagen den 20 maj arrangerade Hickorykommittén (HK) en golfhistorisk dag för eleverna som läser på Golfgymnasiet vid Upplands-Bro Gymnasiet. Dagen har varit planerad sedan ett par år tillbaka, men har tvingats senareläggas på grund av olika omständigheter däribland den pågående pandemin. Arrangemanget, som ingår i HKs satsning på att ge golfjuniorer kunskaper om golfens historia och praktisk erfarenhet av hickorygolf, genomfördes i samarbete med Owe Werner på Golflinks.se och Johan Almgren på Upplands-Bro Gymnasiet.

Under dagen fick golfeleverna bland annat en introduktion i golfhistoria, putta med antik golfutrustning (såsom guttaperkabollar och 1880-talsputter) och spela en runda hickorygolf på Bro-Bålsta Golfklubbs niohålare. Gediget professionellt renoverade hickorygolfklubbor tillhandahölls av Golflinks.se. Inte oväntat slog eleverna många fina golfslag trots obefintlig erfarenhet av att slå med hickorygolfklubbor och fick uppleva den speciella känslan med att svinga med niblicks, mashieniblicks, mashies, jiggers, cleeks samt brassies. Exempelvis slog Hugo Bengtsson en brassie på ca 200 meter på det fjärde hålet och greensomeparet Jakob Liljedahl och Erik Bäck gick 2 under par. Med andra ord, golfeleverna fick smak för golf med träskaftade klubbor. Flera av dem lär ställa upp i hickorygolfhelgen 19 – 20 juni på Bro-Bålsta GK då Stig-Helmer Competition och Bro-Bålsta Hickory Open avgörs.

Efter rundan summerade golfeleverna sina upplevelser av dagen. Alla var mycket nöjda och berättade att de hade fått bättre insikter om golfens historia och om hur golf spelades förr. Flera golfelever tog upp att de fått en förståelse för hur golfutrustningen förändrats och nu insett att det är lättare att spela golf idag tack vare förlåtande och spelförbättrande utrustning. Några betonade att de därmed hade fått större respekt för dåtidens golfstjärnor (t.ex. Harry Vardon, Bobby Jones och Walter Hagen). Sammanfattningsvis blev den golfhistoriska dagen lyckad och kommer troligen att bli ett återkommande inslag i undervisningen av golfeleverna på Upplands-Bro Gymnasiet.

Avslutningsvis vill HK genom Gunnar Gradin och Patric Andersson tacka Owe Werner och Johan Almgren för gott samarbete samt rikta ett särskilt tack till Dormy Golf för startkiten som utdelades till golfeleverna.

Vid tangentbordet

Patric Andersson, ordförande Hickorykommittén

Rekordstort deltagarantal i Bro-Bålstas hickorygolfhelg

Antalet deltagare var rekordstort när Sveriges populäraste hickorygolfhelg på Bro-Bålsta GK avgjordes den 8 – 9 juni i övervägande solsken och 25-gradig värme. I den 5:e årgången av greensometävlingen Stig-Helmer Competition deltog 22 tvåmannalag, medan 56 spelare ställde upp i den 13:e årgången av anrika Bro-Bålsta Hickory Open. Totalt omfattade tävlingarna ett startfält om 100 hickorygolfare varav 52 gästande spelare inklusive två spelare från Norge och tre PGA-pron. Hickorykommitténs satsningar på att stimulera juniorer att pröva hickorygolf genom att delta i tävlingarna gav också frukt.

Stig-Helmer Competition, som instiftats av Lasse Åberg 2014, spelas i två klasser. Bruttoklassen vanns av den samspelta duon och tillika hemmaspelarna Richard Lindberg och Peter Lindskog på 71 bruttoslag. I nettoklassen var bröderna Pär och Ulf Svensson från Mjölby GK allra bäst med 61,4 nettoslag. I anslutning till tävlingen anordnades också en frågesport med 10 kunskapsfrågor om golfens historia och filmen ”Den ofrivillige golfaren”. Frågesporten vanns av Pehr Thermaenius (Arninge GK) efter lottning.

Bro-Bålsta Hickory Open spelas i flera klasser och med så kallat hickoryhandicap. Segraren av scratchklassen blev – föga oväntat – Johan Moberg (Norrköping Söderköping GK) på 75 bruttoslag och han tog därmed sin sjätte raka seger. Nettoklassen vanns av hemmaspelaren Michael Edin på 69 slag. I Bro-Bålsta Hickory Ladies Open (6 deltagare) vanns brutto- och nettoklasserna av hemmaspelarna Britta Nord (14 över par) respektive My Eriksson (80 nettoslag). Noterbart är My spelade sin första hickorygolftävling någonsin och fick även priset för bäst klädda dam. Samtidigt avgjordes KM i hickorygolf. Damklassen togs hem av Britta Nord, medan Stefan Wallin segrade i herrklassen på 77 bruttoslag. För alla tävlingsresultat, filmer och bilder, klicka på Golflinks Tour på deras hemsida

Som en del i Hickorykommitténs ambition att uppmuntra juniorer att upptäcka och uppleva tjusningen med att spela hickorygolf erhöll junioren med lägsta bruttoscore i Bro-Bålsta Hickory Open en friplats i årets World Hickory Open Championship. Detta pris gick till Hugo Rönnberg.

Till en av deltagarna som spelade både tävlingarna utlottades ett förnämt pris i form av fem nätters fri logi för två personer i skotska Troon. Efter sex spännande dragningar, det krävdes att vara på plats, blev det till sist hemmaklubbsspelaren Robert Leonardi, som vann det åtråvärda priset.

Tävlingsledarna Patric Andersson och Gunnar Gradin vill tacka alla samarbetspartners som möjliggjorde årets och Sveriges populäraste hickorygolfhelg: Allt i Sten, Autoexperten, Cell Solar, Eckerölinjen, Dizain, Folkpool Järfälla Barkarby, Gallerbolaget, Glasbolaget i Bro, Golflinks, Kaffestyrkan, Kromsta Lantbruk Bygg & Bod, Lindström & Son Montage AB, Nova Travel, Skultuna, Tweed Gentlemen’s Clothier, Visevek samt Åbergs Museum. Ett särskilt tack riktas till Owe Werner på Golflinks och Michael Kurpatow på Skultuna för generöst prisbord samt Fredrik Bredin på Dormy Golf Barkarby. Tack även till Peter Nordwall för bansättningarna, till Hans Hugosson som skötte resultattavlorna på förtjänstfullt sätt samt till Axel Werner och Christer ”Loket” Andersson för fotografering.

Vid tangentbordet

Patric Andersson