Hickory

Om hickorykommittén

Hickorykommittén (HK) på Bro-Bålsta GK bildades under hösten 2006. HK har som ambition att stärka varumärket Bro-Bålsta GK med en aktiv hickorygolfverksamhet samt genom att värna och sprida intresset för golfens historia och traditioner. En ledstjärna är att vara inkluderande. Återkommande mål är att få fler golfare, särskilt juniorer, att pröva på hickorygolf respektive spel med dåtida golfutrustningar (oftast benämnd vintagegolf) och delta i vår verksamhet. Målet är att detta ska leda till ett ökat intresse för golfens historia och vidare perspektiv på golfen som social och livslång idrott.

HK erbjuder ett varierat tävlingsprogram i hickory- och vintagegolf samt andra aktiviteter, som är öppna för alla. Tävlingarna är årliga och dess vinnare får inskriptioner i vandringspris. ”Sveriges populäraste hickorygolfhelg på Bro-Bålsta GK” anses vara ett av Sveriges största hickorygolfevenemang. Det består av Stig-Helmer Competition (instiftad av Lasse Åberg år 2014) och Bro-Bålsta Hickory Open (grundad år 2007), som även utgör ett klubbmästerskap i hickorygolf för medlemmarna i Bro-Bålsta GK. Sedan 2008 anordnas Mashiecupen, som är en matchspelstävling. Deltagarna, som slås ut i den första omgången, kan delta i John Panton Trophy. Sedan hösten 2003 arrangeras årligen lagmatchen Anders Jansons Minne (uppkallad efter den tidigare och framlidne redaktören för Svensk Golf) mellan hickorygolfare från Bro-Bålsta GK och Svenska Golfhistoriska Sällskapet. För att värna om det ökande intresset för vintagegolf, anordnar vi också Scandinavian Classic Golf Open Championship.

Under årens lopp har HK även arrangerat nationella tävlingar: 2009 års Nordic Hickory Match och 2014 års svenska hickorymästerskapet.

Vad är hickorygolf

Golf har inte alltid spelats med stål- och grafitskaftade klubbor med gummigrepp. Fram till ungefär mitten av 1930-talet utgjordes skaften främst av träslaget hickory. Genom att vara hårt, segt, flexibelt och hållbart var hickory nästan idealiskt för skaft i golfklubbor. Dock finns nackdelar, t.ex. känslighet mot väta, svårigheter att tillverka skaft med konsekvent god kvalitet och identiska egenskaper gällande styvhet och flexibilitet. Efter experimenterande fann golfklubbtillverkarna metoder för att serietillverka stålskaft av konstant god kvalitet och konsekvent bra egenskaper. År 1924 och 1929 godkändes stålskaftade golfklubbor av USGA respektive Royal & Ancient. Successivt kom hickorygolf-klubbor att fasas ut och ersättas av stål-skaftade klubbor. Ingen major har vunnits av spelare med hickorygolfklubbor sedan 1932, då Gene Sarazen vann The Open Championship på Prince’s Golf Club.

Idag finns det ett starkt växande intresse för hickorygolf i Sverige och i utlandet. Utrustningen kan vara original eller autentiska reproduktioner av hickorygolfklubbor från 1920- och 1930-talen Amerikanska Society of Hickory Golfers har utvecklat ett regelverk för vad som gäller för spel med hickorygolf. Förutom flertalet nationella hickorymästerskap, arrangeras det ett inofficiellt världsmäster-skap i hickorygolf kallat World Hickory Open Championship, som numera varje år samlar 100-talet deltagare från hela världen. Flera världskända golfpros har också börjat med hickorygolf (t.ex. Sandy Lyle, Tommy Fleetwood, Patrick Reed och Tiger Woods).

Hickorygolfen i Sverige återintroducerades i modern tid av eldsjälarna Jörgen Linse och Pehr Thermaenius. År 1998 arrangerade de det första svenska hickorygolfmästerskapet (SHM) på Ärna GK utanför Uppsala. Sedan dess har mästerskapet utvecklats och ses idag som en av världens största hickorygolftävlingar. Ett exempel på utvecklingen är antalet deltagare. När SHM anordnades av Bro-Bålsta GK år 2014 ställde 104 deltagare upp, vilket kan jämföras med att den första årgången av SHM samlade 18 deltagare.

Patric Andersson

Patric Andersson

Ordförande
Gunnar Gradin

Gunnar Gradin

Ledamot

Tävlingsprogram 2024

14 april: Hickory vs Stålisar 2024

15 juni: STIG-HELMER COMPETITION

16 juni: BRO-BÅLSTA HICKORY OPEN

11 augusti:  SCANDINAVIAN CLASSIC OPEN GOLF CHAMPIONSHIP

22 september: ANDERS JANSONS MINNE

12 oktober: MASHIECUPEN & JOHN PANTON TROPHY